Tego dnia Tygrysek obudził się wypoczęty i w świetnym humorze. Wprawdzie jesienna aura nie zachęcała do podróżowania, to jednak pani wychowawczyni zapowiedziała, że właśnie dzisiaj, całą grupą, wybiorą się do ciekawego miejsca. Nie zdradziła jednak dzieciom celu wycieczki. To miała być niespodzianka. Gdy Tygrysek dotarł na miejsce zbiórki, wychowawczyni w końcu ogłosiła: – Wasi rodzice… Czytaj dalej Tygrysek odwiedza muzeum
Naturalne probiotyki w diecie dziecka
Wśród niezwykle szerokiej gamy produktów spożywczych są takie, które mają szczególnie korzystny wpływ na zdrowie. Mowa o produktach fermentowanych. Swoje właściwości zawdzięczają obecności bakterii probiotycznych. Bakterie w życiu człowieka są ważnym elementem zdrowia. Od momentu porodu kształtuje się i rozwija na flora bakteryjna jelit. To w jaki sposób noworodek przychodzi na świat, czy drogami natury… Czytaj dalej Naturalne probiotyki w diecie dziecka
Zabawy rozwijające kompetencje emocjonalne
Odczuwania emocji nikogo nie trzeba uczyć, bowiem pojawiają się one same, często niezależnie od naszej uwagi czy chęci. Przychodzą i odchodzą, czasem zostają na dłużej. Wiemy że są takie, które chcemy odczuwać często i świadomie działamy w taki sposób, by się pojawiły i utrzymały jak najdłużej. Są jednak i takie, które są przykre dla… Czytaj dalej Zabawy rozwijające kompetencje emocjonalne
Złota Rybka
Szybka, prosta i dobra na każdą porę roku propozycja śniadaniowej kanapki Potrzebne będą: kromka chleba, coś do smarowania, (ja użyłam białego serka), plaster żółtego sera, świeży ogórek, rzodkiewka, żółta papryka, czarna oliwka Kromkę chleba smarujemy i kładziemy na niej plasterek sera. Docinamy go do kształtu kromki. Z plasterków ogórka układamy łuski, zaczynając od ogona Dodajemy… Czytaj dalej Złota Rybka
Zwariowana Sąsiadka
Dzisiaj na talerzu będzie przede wszystkim zabawnie i smacznie oczywiście! Potrzebne będzie: kromka chleba, ser żółty, rzodkiewka, oliwki czarne, marchewka, awokado, zielona papryka, parówki cienkie. Na talerzu układamy kromkę sera, smarujemy np. białym serkiem, dodajemy plasterek żółtego sera. Wykonujemy oczy z połówek plastrów rzodkiewki i dodajemy czarne oliwki Następnie dodajemy pokaźnych rozmiarów nos z papryki… Czytaj dalej Zwariowana Sąsiadka
Tygrysek odnajduje skarb
Jesień zapanowała na dobre, chłód i deszcz nie zachęcały do wychodzenia na zewnątrz, a zadawanych w szkole prac domowych przybywało. Ta sytuacja mocno przygnębiała Tygryska: niewiele rzeczy go cieszyło i interesowało. Nie chciał się bawić z rówieśnikami, niechętnie się odzywał. Pewnego wieczora tata i dziadziuś niespodziewanie odwiedzili go w pokoju. – Coś się stało, synku?… Czytaj dalej Tygrysek odnajduje skarb
Łakoma krówka
Zapraszam Was dziś na przepyszną kanapkę z krówką w roli głównej. Potrzebne będą: kromka chleba, coś do smarowania chleba (wybierzcie co lubicie), ser żółty, zielona papryka, rzodkiewka, czarne oliwki, marchewka, awokado (możemy zastąpić kawałkiem zielonej papryki) Wycinamy z dużej kromki chleba kształt głowy naszej krówki Smarujemy chleb czymkolwiek lubicie Kładziemy plasterek żółtego sera przycięty do… Czytaj dalej Łakoma krówka
Tygrysek uczy się oszczędzać prąd
Był ciepły wrześniowy dzień. Słoneczko zdążyło już schować się za horyzont, a Tygrysek miał wciąż mnóstwo prac domowych do odrobienia. Męczył się przy nich strasznie, tęskniąc za niedawno minionymi wakacjami. Jednak nie chciał mieć zaległości w szkole, dlatego mozolnie rozwiązywał zadanie po zadaniu. Kiedy wreszcie uporał się ze wszystkimi ruszył do łazienki umyć się i wyszorować… Czytaj dalej Tygrysek uczy się oszczędzać prąd
Co warto jeść jesienią?
Jesień wyraźnie zaznaczyła już swoją obecność. I tak jak nasza garderoba zmienia się wraz z porami roku, tak i dieta powinna być do nich dopasowana. Dlaczego? Bo każda pora roku ma swoje odżywcze produkty dopasowane do potrzeb organizmu w tym czasie. Kiedy temperatura za oknem spada, a aura sprzyja siedzeniu pod kocem z książką i… Czytaj dalej Co warto jeść jesienią?
Jeżynowa panna
Zapraszam Was dziś na owocową ucztę z jeżynową panną. Będziecie potrzebować do tego plasterek sera, rzodkiewkę, oliwki czarne, plaster awokado, garść jerzyn i kilka truskawek lub innych drobnych owoców. Przygotujcie plaster żółtego sera, z którego należy wyciąć górny obrys postaci, pozostałą część później również wykorzystacie do wycięcia ramion dziewczyny. Z kawałeczków białej części rzodkiewki zróbcie… Czytaj dalej Jeżynowa panna