Wiosna to doskonały czas, aby wzbogacić dietę dziecka o zdrowe i aromatyczne zioła. Świeże zioła nie tylko dodają smaku potrawom, ale również mają wiele korzyści zdrowotnych. Co więcej, wiosna to idealny moment, aby zachęcić dziecko do zaangażowania się w proces hodowania i dbania o zioła. Zioła i przyprawy powinny być częścią żywienia dziecka w takim samym stopniu jak dorosłych.
W czym mogą pomóc zioła?
Zioła to nie tylko przyprawy, ale również bogate źródła składników odżywczych i substancji o działaniu prozdrowotnym. Zioła mają długą historię stosowania jako leki dla dzieci i dorosłych. Wszystkie kultury stosowały zioła, aby pomóc wyleczyć choroby. Dziś zioła są na wyciągnięcie ręki i warto nimi wzbogacać dietę dziecka. Regularne stosowanie ziół może pomóc:
- wzmocnić odporność: niektóre zioła, takie jak mięta, bazylia i tymianek, zawierają substancje o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych, które mogą pomóc w wzmocnieniu naturalnej odporności organizmu dziecka [1]. Ponadto zioła są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i chronią zdrowe komórki organizmu [2].
- poprawić trawienie: zioła, takie jak koperek, tymianek i majeranek, mają właściwości wspomagające trawienie i mogą łagodzić dolegliwości żołądkowe u dzieci, takie jak wzdęcia czy bóle brzucha.
- regulować apetyt: estragon i kminek, mogą pomóc w regulacji apetytu, wspomagając zdrowe nawyki żywieniowe.
- uzupełniać niedobory witamin: natka pietruszki jest bogata w witaminę C i żelazo.
Zioła pomagają również w zwalczaniu bakterii i wirusów, ponieważ wiele z nich ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe.
Jak wprowadzić zioła do diety dziecka?
Jedzenie dla dzieci nie musi być mdłe, ożywiaj je eksperymentując z różnymi przyprawami i ziołami. Rozwijanie kubków smakowych u dzieci pomaga otwierać je na różne smaki już od najmłodszych lat. Kiedy w diecie dziecka pojawiają się stałe pokarmy początkowo w postaci papek, nie zaleca się stosowania soli ani cukru w celu wzbogacenia smaku. Tu z pomocą przychodzą delikatne zioła. Mięta, koperek, natka pietruszki czy odrobina cynamonu nada posiłkom nieco charakteru. Zioła włączaj do diety dziecka stopniowo i pojedynczo. Sposobów na wprowadzenie ziół do diety jest sporo, kilka z nich możesz wykorzystać na samym początku:
- dodawaj je do potraw: dodawanie świeżych ziół do potraw jest łatwym sposobem na wprowadzenie ich do diety dziecka. Możesz posypywać posiekane zioła na sałatki, zupy, dania z makaronem czy jajecznice.
- przygotuj masło ziołowe: Wypróbuj domowe masła ziołowe lub pasty na bazie świeżych ziół, które będą doskonałym dodatkiem do chleba czy tortilli.
- rób aromatyczne napoje i koktajle: stwórz z dzieckiem ziołowe napary lub koktajle, dodając do nich np. miętę, melisę czy szałwię.
- załóżcie ziołowy ogródek: wiosna to idealny czas na zaangażowanie dziecka w proces hodowania ziół. Wspólnie możecie zasadzić zioła w doniczkach na parapecie lub w ogrodzie. To doskonała okazja, aby nauczyć dziecko odpowiedzialności za rośliny oraz cieszyć się ze wspólnego plonu.
Zachęć swoje dziecko do eksperymentowania z różnymi smakami i zapachami oraz do zaangażowania się w proces hodowania ziół. W ten sposób nie tylko wzbogacisz ich dietę o wartościowe składniki odżywcze, ale również nauczysz je cieszyć się smakiem. Kto wie, może twoje dziecko wyrośnie na smakosza i zostanie doskonałym szefem kuchni.
- Isbill J, Kandiah J, Kružliaková N. Opportunities for Health Promotion: Highlighting Herbs and Spices to Improve Immune Support and Well-being. Integr Med (Encinitas). 2020
- Paur I, Carlsen MH, Halvorsen BL, et al. Antioxidants in Herbs and Spices: Roles in Oxidative Stress and Redox Signaling.2011
Anna Słomkowska-Ciszewska
Centrum Dietetyczne DIET-Med