Przyprawy to składniki, które nadają potrawom smak, zapach i kolor. Zwykle kojarzą się z kuchnią dla dorosłych, jednak coraz częściej stosuje się je również w diecie dzieci. Odpowiednio dobrane przyprawy nie tylko poprawiają walory smakowe, ale również wpływają pozytywnie na zdrowie i samopoczucie dziecka. Przyprawy pobudzają soki żołądkowe ułatwiając trawienie, mają działanie przeciwzapalne, a dostarczając witamin, związków mineralnych i wielu związków prozdrowotnych podnoszą odporność organizmu. Warto zatem dowiedzieć się, jakie przyprawy stosować w diecie dziecka, jakie mają korzyści dla jego organizmu oraz jakie są sposoby na wprowadzenie ich do codziennych posiłków.
Kiedy zaczynamy rozszerzać dietę dziecka o pokarmy stałe, czyli zazwyczaj okolo 6. miesiąca życia, warto wprowadzać je w do jadłospisu bez użycia przypraw. Smak marchewki, ziemniaków czy kaszy to dla malucha eksplozja smaków i tekstur. Przyprawy można zacząć wprowadzać w 8. miesiącu życia.
Które z przypraw warto wprowadzić do diety dziecka?
Dietę dziecka zacznij wzbogacać niewielką ilością świeżych lub suszonych ziół. Zdecydowanie unikaj mieszanek, które zawierają dodatek soli, cukru i wzmacniaczy smaku.
Oto kilka ziół i sposób ich wprowadzenia do jadłospisu, które możesz wprowadzić jako pierwsze:
- koperek – liście kopru dodają smaku zupom, sałatkom, kanapkom, jajkom i ziemniakom. Z kwiatów kopru można przygotować napar. Koper pomaga w kolkach niestrawnościach i wzdęciach;
- nać pietruszki – liście pietruszki podobnie jak koper nadają smak potrawom, służą także jako napary. Liście pietruszki są niezwykle bogate w witaminę C i żelazo, co ma pozytywny wpływ na zapobieganie oraz leczenie anemii oraz ochronę organizmu przed infekcjami zwłaszcza układu moczowego;
- kminek – zawiera dzięki dużej zawartości olejków eterycznych ma swój niepowtarzalny smak. W diecie dziecka najczęściej służy do łagodzenia kolek i wzdęć. Można podawać go w formie naparu oraz suszu do potraw;
- majeranek – najczęściej dodawany do potraw w formie suszonej, jest doskonałym zamiennikiem soli. Majeranek wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe, co pomaga w walce z bólem ucha i zatkanym nosem;
- tymianek – doskonały do dań mięsnych, a także do herbat zimowych. Ma właściwości przeciwalergiczne i przeciwwirusowe i poprawia trawienie;
- cynamon – niezwykle aromatyczna przyprawa zazwyczaj używana w deserach, nadaje się także do potraw mięsnych. Warto jednak pamiętać, że cynamon powinno się wprowadzać nie wcześniej niż od 10. miesiąca życia. Ma działanie przeciwzapalne i rozgrzewające oraz jest źródłem przeciwutleniaczy;
- bazylia – świeża lub suszona świetnie sprawdza się w potrawach jarskich,ale także tych z drobiem. Pomaga przy wzdęciach i niestrawności. Ma właściwości uspokajające;
Przyprawy powinny być używane jako dodatek i nie powinny przytłaczać naturalnego smaku produktów. Wprowadzaj je do diety dziecka stopniowo i w małych ilościach, aby mogło przyzwyczaić się do nowych smaków. Wybieraj naturalne przyprawy i unikaj mieszanek zawierających sól i dodatki smakowe. Na początek możesz użyć koperku, natki pietruszki i majeranku. Później wprowadź do diety dziecka cynamon, tymianek, paprykę, szczypiorek i kurkumę. Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości, skonsultuj się z lekarzem pediatrą lub dietetykiem i omów dietę swojego dziecka z nimi.