Co warto jeść jesienią?

Jesień wyraźnie zaznaczyła już swoją obecność. I tak jak nasza garderoba zmienia się wraz z porami roku, tak i dieta powinna być do nich dopasowana. Dlaczego? Bo każda pora roku ma swoje odżywcze produkty dopasowane do potrzeb organizmu w tym czasie. Kiedy temperatura za oknem spada, a aura sprzyja siedzeniu pod kocem z książką i kubkiem gorącego napoju, naturalnie wybieramy produkty bardziej kaloryczne i rozgrzewające. W przypadku dzieci i młodzieży warto zwrócić uwagę na to skąd te kalorie pochodzą oraz zadbać o wzmocnienie odporności. W przedszkolach i szkołach nietrudno o infekcje, które skutecznie odrywają od nauki i zabawy lub bardzo ją utrudniają. A zatem co warto włączyć do diety dziecka w czasie jesieni?

Warzywa kapustne

Najcenniejsze dla zdrowia warzywa z tej grupy to: kapusta biała, brukselka, kapusta pekińska, kapusta włoska, brokuły, jarmuż, kalafior i kalarepa. Są cennym źródłem składników mineralnych, witamin i przeciwutleniaczy. Zawartość witaminy C jest w nich wyższa niż w owocach cytrusowych! Są także niskokaloryczne i posiadają właściwości bakterio- i grzybobójcze [1]. Kapusty świetnie nadają się na surówki, kapustę “na krótko” i gołąbki, brokuły najlepiej smakują ugotowane, a kalarepa świetnie sprawdzi się jako przekąska.

Dynia

Warzywo, które chyba najbardziej kojarzy się z jesienią. I to nie tylko dlatego, że można robić z niej lampiony. Ma również swoje zasłużone miejsce w kuchni, w której z różnych odmian dyni przyrządza się zupy, leczo, weki, a nawet ciasto i babeczki!  Dynia jest warzywem niskokalorycznym (tylko 26 kcal/100g!). Z uwagi na zawartość karotenoidów ma silne właściwości prozdrowotne [2]. Korzystnie wpływa na wzrok i skórę oraz działa przeciwdrobnoustrojowo i antyoksydacyjnie (przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie). Pestki dyni bogate w cynk i korzystne kwasy tłuszczowe z powodzeniem zastąpią niezdrowe chipsy lub krakersy.

Papryka

Kolorowa i wdzięczna w kuchni. Można ją jeść na surowo, w przetworach i na ciepło. Sałatki z jej udziałem nabierają smaku koloru i korzystnych właściwości. Można ją nadziać mięsem i kaszą lub innymi warzywami. Sprawdzi się na codzienny obiad i odświętną kolację. Surowa jest oczywiście najbardziej wartościowa: zawiera  witaminę C (niemal 3 razy więcej niż cytryna), betakaroten i witaminę E- silne przeciwutleniacze, potas, który odpowiada za prawidłową pracę serca i napięcie mięśniowe oraz witaminy z grupy B wspierające prawidłowe procesy krwiotwórcze.

Gruszka

Słodka przyjemność! Niezależnie od odmiany, na surowo smakują najlepiej. Gruszka zawiera potas, wapń, fosfor i żelazo, witaminę C i błonnik. Pobudza trawienie zapobiegając zaparciom oraz korzystnie wpływa na ciśnienie krwi. Na surowo będzie doskonałym dodatkiem do szkolnej śniadaniówki. W domu można przygotować z niej mus lub kisiel.

Ciemne winogrona

Kuleczki pełne zdrowia. Winogrona jesienią mają niepowtarzalny smak. Najzdrowszą odmianą winogron są winogrona ciemne lub czarne. A to głównie z powodu obecności przeciwutleniaczy pomagających chronić komórki przed uszkodzeniem. Resweratrol to silny przeciwutleniacz pomagający organizmowi bronić się przed rakiem i walczyć z chorobą zmniejszając stany zapalne i wzmacniać ochronę przeciw wirusom.

Jesienny jadłospis powinien być kolorowy jak dieta, a z pewnością dostarczy wtedy potrzebnych organizmowi składników odżywczych.

B.Krochmal -Marczak, B.Sawicka i in.Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.),2017

B.Kulczyński i in., Właściwość żywieniowa dyni; Bromat.Chem.Toksykol., 2016