Jedna z wielkich gwiazd kulinarnej sceny ostatnich lat. Kasza jaglana powstaje z ziarna prosa, jednego z najstarszych zbóż na świecie. Jej właściwości i smak doceniają szefowie kuchni, dietetycy, rodzice i… dzieci.
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
Można by powiedzieć, że jest pyszna i zakończyć temat, ale warto skupić się na jej wartościach odżywczych:
- Kasza jaglana nie zawiera glutenu, co czyni ją jednym z ważniejszych składników diety osób z celiakią.
- Zawiera więcej niezbędnych aminokwasów niż inne kasze. Te związki są budulcem białka, które w tej kaszy jest wyjątkowo odżywcze
- Kasza jaglana ma najwyższą zawartość wapnia ze wszystkich ziaren zbóż. Wapń jest niezbędny do prawidłowego rozwoju kości, zębów i mięśni.
- Zawiera błonnik, który pomaga w regulowaniu poziomu glukozy we krwi i zapobiega napadom głodu. Korzystnie wpływa na pracę jelit i ich mikroflorę.
- Jest bogata w związki fenolowe, które jako ważna grupa przeciwutleniaczy chroni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym mogącym doprowadzić np. do nowotworów.
- Dzięki obecności błonnika spożywanie kaszy jaglanej pomaga obniżyć cholesterol.
- Ma sporo miedzi i witamin z grupy B korzystnie działających na odporność i układ nerwowy.
Ponadto ugotowana kasza jaglana jest lekkostrawna i syci bez obciążania układu pokarmowego. W kuchni jest wdzięcznym produktem spożywczym. Można z niej przygotować dodatek do obiadu, pudding, batony jaglane z mlekiem kokosowym, podać ją z owocami i sokiem jako deser oraz zrobić z niej nadzienie do warzyw.
Jak przygotować kaszę jaglaną?
Przed ugotowaniem należy na sicie przepłukać kaszę pod bieżącą wodą, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Następnie ziarna kaszy wrzątkiem. Dopiero w takiej postaci zaleca się przełożyć kaszę do gotującej się wody w garnku. Czas gotowania to 15-20 min.
Czekoladowy deser jaglany
½ szkl kaszy jaglanej
1 ½ szkl mleka (roślinnego lub krowiego)
miód (do smaku)
1 łyżka czarnego kakao
2 kostki mlecznej czekolady
borówki
- Przepłucz kaszę pod bieżącą wodą i przelej wrzątkiem.
- Przełóż kaszę do rondla i dodaj mleko. Gotuj przez ok 15-20 min.
- Pod koniec gotowania dodaj miód do smaku oraz kakao. Wymieszaj dokładnie.
- Ugotowaną kaszę zblenduj,a następnie dodaj do masy pokruszone kostki mlecznej czekolady.
- Przełóż masę do pucharka i posyp borówkami.
Smacznego!