Mózg to centrum dowodzenia całym organizmem. Jest narządem niezwykle złożonym. Kontroluje wszystkie funkcje życiowe jak oddychanie, ruch czy tętno, ale odpowiada również za emocje. Ostatnie lata niewątpliwie przyczyniły się u wielu osób do nasilenia wahań nastroju oraz depresji. Ta druga jest powszechną chorobą na całym świecie. Jak podaje WHO cierpi na nią 280 milionów ludzi. Zaburzenia nastroju oraz depresję leczy się farmakologicznie. Jednak zauważono, że istnieje związek pomiędzy jedzeniem a występowaniem depresji. Mózg jest bardzo wrażliwy na zmiany żywieniowe i jakość diety. Warto zatem wiedzieć co mu pomaga a co szkodzi.
Czym warto karmić mózg?
Dieta wspierająca pracę mózgu, która może być również wdrożona w trakcie terapii depresji, to przede wszystkim taka, która uwzględnia niezbędne elementy budulcowe (białka, tłuszcze, węglowodany) oraz odpowiednie mikroelementy (witaminy i minerały). Organizm potrzebuje ich do wytwarzania neuroprzekaźników i hormonów odpowiedzialnych za zrównoważony nastrój. Nadrzędną cechą diety wspomagającej leczenie depresji jest jej działanie przeciwzapalne. Otóż przewlekły stan zapalny w organizmie wywołany przez różne czynniki m. in. tj. zła dieta, stres, traumatyczne przeżycia, otyłość objawiający się w badaniach zwiększonym poziomem cytokin prozapalnych ma związek z rozwojem depresji. Pomocną w tym problemie okazuje się być Dieta Śródziemnomorska. Najważniejszymi elementami diety zmniejszającej stan zapalny są:
- antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki uszkadzają zdrowe komórki organizmu. Znajdziesz je np. w: borówkach, jeżynach, truskawkach, w kolorowych świeżych warzywach
- zdrowe kwasy tłuszczowe omega 3 pochodzące z ryb (EPA,DHA), które wpływają na prawidłowe funkcje mózgu
- rośliny strączkowe zawierające białko, błonnik i korzystne węglowodany o niskim indeksie glikemicznym
- białko z mięsa, ryb, orzechów
- produkty zawierające tryptofan potrzeby do wytworzenia ważnego neuroprzekaźnika jakim jest serotonina, która daje nam uczucie satysfakcji. Tryptofan znajduje się w: bananach, pestkach dyni, sezamie, rybach, serze mozzarella. Część tryptofanu z wytwarzana jest przez bakterie jelitowe. Co oznacza, że kondycja jelit w rozwoju depresji ma duże znaczenie.
- produkty probiotyczne, które pozytywnie wpływają na skład mikroflory jelitowej: kiszonki, jogurty, kefiry oraz odpowiednio dobrane suplementy probiotyczne.
- cynk, którego obecność wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego. Jego źródła to: rośliny strączkowe, pestki dyni, kakao, ser żółty, kasza gryczana
- witamina D3, której wytwarzanie w naszej szerokości geograficznej jest niewystarczające. Najskuteczniej w utrzymaniu jej prawidłowego poziomu sprawdzą się tutaj suplementy diety.
Poza dietą na zdrowie psychiczne pozytywnie wpłynie ruch np. codzienne spacery, kontakt z naturą, sprawidłowy sen i umiejętność radzenia sobie ze stresem.
Czego unikać dbając o dobrą kondycję psychiczną?
Zrezygnuj z diety bogatej w nasycone tłuszcze, cukier i przetworzoną żywność. Usuń z diety alkohol i kolorowe napoje gazowane. Porzuć wygodna kanapę na korzyść ruchu na świeżym powietrzu. minimum godzinę przed pójściem spać nie korzystaj z elektroniki emitującej tzw. “niebieskie światło” zaburzające prawidłowy sen.
Źródła:
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression
https://foodforthebrain.org/condition/depression-is-a-common-condition/