Tygryskowi Przyjaciele!
Czas na nowe wyzwanie – tym razem pokażę Wam jak zrobić owocowo – warzywne Biedroneczki na łące. Wszystkie składniki powinniście znaleźć w Waszych domach 🙂
Zaczynajmy!
Potrzebne składniki: awokado, pomidor, czarna oliwka, marchewka, pietruszka
1. Obieramy i kroimy awokado.
2. Następnie z plastrów wycinamy postrzępione liście- dajcie upust swojej wyobraźni i ukrytym talentom plastycznym 🙂
3. Listki umieszczamy na środku talerza, po czym dodajemy do nich gałązki, z pasków awokado, na których umieszczamy połówki połówek pomidorów ( dobrze przeczytaliście – połówki z połówek, w końcu chcemy mieć małe urocze biedronki, a nie owady giganty). Pomidory to oczywiście pancerzyki naszych biedronek.
4. Ilość gałązek i biedronek zależy jedynie od Waszej woli, czasu i chęci? Na pomidorkach robimy czarne kropki wycięte z czarnych oliwek. Z oliwek również powstają główki i czułki biedronek.
5. Czas na kwiatowe otoczenie – kroimy marchewkę wzdłuż w plastry i wycinamy kwiatowe płatki w podobny sposób do listków od których zaczynaliśmy. Środek kwiatków do kółka wycięte z awokado. Żeby nie było nudno na naszej łące, inne płatki mogą być wykrojone z marchewki jako podłużne cienkie paski, niczym u stokrotki (prostsza i szybsza wersja)
5. Na koniec dodajmy trochę małych listków wyciętych z awokado i „doczepiamy” je do naszych gałązek, a jeśli chcemy zagęścić łąkę świetnie uzyskamy ten efekt z pomocą gałązek i listków pietruszki. Ja nie byłabym sobą, gdybym nie dodała jeszcze małego szczegółu- kuleczek na końcówkach czułków naszych czerwonych uroczych owadów, ale takie szczegóły to już kwestia waszych indywidualnych potrzeb i pomysłów. Tak oto śniadaniowa łąka gotowa!
Smacznego!
Opracowanie: Andżelika Piechowiak