Zdrowe zasady przy rodzinnym stole

Stół – to coś znacznie więcej niż mebel. To centralne miejsce naszego domu, gdzie odbywają się nie tylko posiłki, ale również ważne rozmowy, spotkania, zabawy i budowanie relacji. Niestety, w dzisiejszym zabieganym świecie, tradycja wspólnego spożywania posiłków przy stole często ulega zaniedbaniu. Coraz częściej zamiast tego wybieramy jedzenie przed telewizorem, komputerem lub w pośpiechu na stojąco. Rodzice są najważniejszymi osobami dla swoich dzieci. To właśnie od nich dzieci uczą się nawyków żywieniowych, które później mają wpływ na ich zdrowie. Warto zastanowić się nad tym, jakie korzyści możemy odnieść, gdy przywrócimy zdrowe zasady przy stole. Spożywanie posiłków w rodzinnej atmosferze sprzyja nie tylko lepszemu trawieniu i absorpcji składników odżywczych, ale także wzmacnia więzi rodzinne, rozwija umiejętność komunikacji i uczy dobrych manier.

Oto 6 zdrowych zasad przy rodzinnym stole:

  1. Jedzmy w domu wspólne posiłki. Wspólne spożywanie posiłków może poprawić zdrowie, zmniejszyć ryzyko depresji i podnieść samoocenę wśród dzieci. Spożywanie posiłków wraz z rodziną wiąże się z lepszą dietą, zwłaszcza wśród nastolatków. Nastolatki, które jadły rodzinne posiłki spożywały więcej warzyw i owoców oraz mniej fast foodów i słodkich napojów [1]. Wspólne posiłki zmniejszają poczucie stresu u nastolatków oraz mogą zmniejszać ryzyko zaburzeń odżywiania i nadużywania alkoholu [1].
  2. Odłóżmy telefony i wyłączmy telewizor. Używanie ekranów podczas spożywania posiłków rozprasza uwagę (zakłóca sygnały głodu i sytości) i odwraca ją od jedzenia. W konsekwencji jemy z tendencją do wybierania mniej zdrowych produktów [2].
  3. Ograniczajmy niezdrowe produkty na stole. Ograniczanie niezdrowych produktów przy stole jest istotnym aspektem zdrowych zasad żywieniowych, zwłaszcza w kontekście rodzinnych posiłków. Warto zatem wybierać świeże i naturalne składniki, ograniczać sól oraz cukier w potrawach, wybierać napoje bez cukru i dodatków słodzących oraz zrezygnować z niezdrowych przekąsek.
  4. Dajmy wybór. Dawanie wyboru dzieciom to element wspierania zdrowych nawyków żywieniowych. Dzieci potrzebują poczucia kontroli i możliwości podejmowania decyzji. Dając im wybór w zakresie żywności, uczymy je samodzielności i odpowiedzialności za swoje zdrowie. A wybór pomiędzy zdrowymi opcjami, uczy je podejmowania świadomych decyzji dotyczących żywności. Przygotuj kilka zdrowych opcji, zachęcaj do eksperymentowania na talerzu i do poznawania nowych smaków.
  5. Wprowadźmy warzywa i owoce. Wprowadzanie warzyw i owoców do posiłków jest kluczowe dla zdrowego odżywiania dzieci. Te kolorowe i pełne składników odżywczych produkty są niezwykle ważne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Podawaj warzywa i owoce w różnych formach takich jak sałatki, szaszłyki, pokrojone kawałki lub koktajle. Jeśli dziecko nie jest przyzwyczajone do spożywania owoców, zacznij od małych kroków i wprowadzaj produkty pojedynczo do diety, stopniowo zwiększając różnorodność.
  6. Gotujmy razem. Zachęcaj dziecko do wspólnego przygotowania posiłków. Od zrobienia zakupów do powstania potrawy. Dzięki temu dziecko oswaja się z produktami, co wpływa na większe prawdopodobieństwo ich zjedzenia. Angażowanie dziecka w przygotowania posiłku także zwiększa szanse na spożywanie nowych produktów.

Stół powinien być miejscem, gdzie dzieci czują się komfortowo i chętnie dzielą się posiłkiem z rodziną. Stwórzmy przyjazną atmosferę, zachęcając do rozmów i dzielenia się codziennymi wydarzeniami. Unikajmy stresu i presji podczas jedzenia, a zamiast tego skupmy się na pozytywnym podejściu do zdrowego odżywiania. Wspólne spożywanie posiłków to także doskonała okazja do nauki dobrych manier przy stole, które z pewnością przydadzą się w niedalekiej przyszłości.

Źródła:
1.https://newsroom.heart.org/news/new-survey-91-of-parents-say-their-family-is-less-stressed-when-they-eat-together 

2.https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.587886/full