Zabawy rozwijające kompetencje emocjonalne

            Odczuwania emocji nikogo nie trzeba uczyć, bowiem pojawiają się one same, często niezależnie od naszej uwagi czy chęci. Przychodzą i odchodzą, czasem zostają na dłużej. Wiemy że są takie, które chcemy odczuwać często i świadomie działamy w taki sposób, by się pojawiły i utrzymały jak najdłużej. Są jednak i takie, które są przykre dla… Czytaj dalej Zabawy rozwijające kompetencje emocjonalne

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Rozwój

Złota Rybka

Szybka, prosta i dobra na każdą porę roku propozycja śniadaniowej kanapki Potrzebne będą: kromka chleba, coś do smarowania, (ja użyłam białego serka), plaster żółtego sera, świeży ogórek, rzodkiewka, żółta papryka, czarna oliwka Kromkę chleba smarujemy i kładziemy na niej plasterek sera. Docinamy go do kształtu kromki. Z plasterków ogórka układamy łuski, zaczynając od ogona Dodajemy… Czytaj dalej Złota Rybka

Zwariowana Sąsiadka

Dzisiaj na talerzu będzie przede wszystkim zabawnie i smacznie oczywiście! Potrzebne będzie: kromka chleba, ser żółty, rzodkiewka, oliwki czarne, marchewka, awokado, zielona papryka, parówki cienkie. Na talerzu układamy kromkę sera, smarujemy np. białym serkiem, dodajemy plasterek żółtego sera. Wykonujemy oczy z połówek plastrów rzodkiewki i dodajemy czarne oliwki Następnie dodajemy pokaźnych rozmiarów nos z papryki… Czytaj dalej Zwariowana Sąsiadka

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Cuda na talerzu

Tygrysek odnajduje skarb

Jesień zapanowała na dobre, chłód i deszcz nie zachęcały do wychodzenia na zewnątrz, a zadawanych w szkole prac domowych przybywało. Ta sytuacja mocno przygnębiała Tygryska: niewiele rzeczy go cieszyło i interesowało. Nie chciał się bawić z rówieśnikami, niechętnie się odzywał. Pewnego wieczora tata i dziadziuś niespodziewanie odwiedzili go w pokoju. – Coś się stało, synku?… Czytaj dalej Tygrysek odnajduje skarb

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Bajki

Łakoma krówka

Zapraszam Was dziś na przepyszną kanapkę z krówką w roli głównej. Potrzebne będą: kromka chleba, coś do smarowania chleba (wybierzcie co lubicie), ser żółty, zielona papryka, rzodkiewka, czarne oliwki, marchewka, awokado (możemy zastąpić kawałkiem zielonej papryki) Wycinamy z dużej kromki chleba kształt głowy naszej krówki Smarujemy chleb czymkolwiek lubicie Kładziemy plasterek żółtego sera przycięty do… Czytaj dalej Łakoma krówka

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Cuda na talerzu

Tygrysek uczy się oszczędzać prąd

Był ciepły wrześniowy dzień. Słoneczko zdążyło już schować się za horyzont, a Tygrysek miał wciąż mnóstwo prac domowych do odrobienia. Męczył się przy nich strasznie, tęskniąc za niedawno minionymi wakacjami. Jednak nie chciał mieć zaległości w szkole, dlatego mozolnie  rozwiązywał zadanie po zadaniu. Kiedy wreszcie uporał się ze wszystkimi ruszył do łazienki umyć się i… Czytaj dalej Tygrysek uczy się oszczędzać prąd

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Bajki

Co warto jeść jesienią?

Jesień wyraźnie zaznaczyła już swoją obecność. I tak jak nasza garderoba zmienia się wraz z porami roku, tak i dieta powinna być do nich dopasowana. Dlaczego? Bo każda pora roku ma swoje odżywcze produkty dopasowane do potrzeb organizmu w tym czasie. Kiedy temperatura za oknem spada, a aura sprzyja siedzeniu pod kocem z książką i… Czytaj dalej Co warto jeść jesienią?

Jeżynowa panna

Zapraszam Was dziś na owocową ucztę z jeżynową panną. Będziecie potrzebować do tego plasterek sera, rzodkiewkę, oliwki czarne, plaster awokado, garść jerzyn i kilka truskawek lub innych drobnych owoców. Przygotujcie plaster żółtego sera, z którego należy wyciąć górny obrys postaci, pozostałą część później również wykorzystacie do wycięcia ramion dziewczyny. Z kawałeczków białej części rzodkiewki zróbcie… Czytaj dalej Jeżynowa panna

Rajski ptak

Za oknem szaro a u nas dziś na talerzu namiastka tropików? Składniki: awokado, jeżyny, marchewka, maliny, brzoskwinia, śliwka żółta, jagody, bazylia. 1. Spróbujmy zacząć stworzenie rajskiego ptaka od wycięcia podstawy dzioba z awokado, następnie wycinamy głowę z żółtej śliwki, po czym dopracowujemy wygląd głowy i dzioba z pomocą awokado, marchewki i oczywiście żółtej śliwki. Możecie… Czytaj dalej Rajski ptak

Brzeg morza

Kochani, dziś w menu naszych cudów na talerzu polecam Wam wykonanie pięknego nadmorskiego widoku. Potrzebujecie kilku kromek chleba posmarowanego dowolnym serkiem. Możecie na nim ułożyć trawę z ogórka konserwowego lub zielonych oliwek, w zależności co macie pod ręką. Ze świeżego ogórka pokrojonego w paseczki i kawałeczków czarnych oliwek wykonacie kształt i postaci. Z ogórka ułóżcie… Czytaj dalej Brzeg morza