Rajski ptak

Za oknem szaro a u nas dziś na talerzu namiastka tropików? Składniki: awokado, jeżyny, marchewka, maliny, brzoskwinia, śliwka żółta, jagody, bazylia.

1. Spróbujmy zacząć stworzenie rajskiego ptaka od wycięcia podstawy dzioba z awokado, następnie wycinamy głowę z żółtej śliwki, po czym dopracowujemy wygląd głowy i dzioba z pomocą awokado, marchewki i oczywiście żółtej śliwki.

Możecie tu spokojnie poszaleć zgodnie ze swoją wyobraźnią, albo odtworzyć moją propozycje. Ważne żeby nasada dzioba i oko były jak najbardziej barwne. Oczywiście na koniec dodajemy źrenicę z jagody.

2. Kiedy skończymy zabawę z głową i dziobem, układamy tułów i ogon z jeżyn. Żeby rajski ptak okazale się prezentował kontynuujemy prace nad ogonem, dodając kolejną warstwę „piór” z malin, a następnie paski z awokado i żółtej śliwki. Ważne by paski pociąć i ułożyć w ten sposób, aby sprawiały wrażenie nastroszonych i figlarnych.

3. Dodajemy marchewkowe nóżki.

4. Rajski ptak powinien mieć okazały czubek, stworzymy go z jagód przekrojonych na pół i pasków marchewki.

5. Aby otoczenie pasowało do bohatera naszego obrazka, proponuje dorobić trochę tropikalnej roślinności z pasków marchewki, awokado, żółtych śliwki i bazylii.

6. Na koniec dodajemy skrzydło z brzoskwini, oraz brzoskwiniowe „zachodzące słońce”.

Smacznego! 

Pomysł, wykonanie i zdjęcia: Andżelika Piechowiak