Malinowa Greczynka

Wakacje w rozkwicie, warto pamiętać, iż na talerzu też może być kolorowo, a przy okazji  jedzenia  można nawet trochę popodróżować.  Dziś przygotujemy mieszkankę Grecji z malinowymi włosami.

Składniki: ser żółty, jajko na twardo, awokado, maliny, jagody, melisa

1. Zaczynamy od ułożenia plasterka/ plasterków sera, jeśli są mniejsze warto połączyć dwa, im większy owal twarzy tym lepiej później wykonamy drobniejsze elementy.

2. Wycinamy owalny kształt twarzy.

3. Jajko ugotowane na twardo kroimy w plastry, usuwamy żółtko, z białka robimy obwódkę oczu. W środku umieszczamy kółko z awokado, następnie mniejsze kółka z jajka i na koniec źrenice z borówek.

4. Dodajemy „powieki” wycięte z sera i oryginalne rzęsy z małych listków melisy. To wymaga odrobinę cierpliwości, ale czego się nie robi dla efektu? Dodajemy zarys noska z malutkich fragmentów borówek, oraz tułów z sera. 

5. Kiedy oczy są gotowe czas na usta i policzki z malin, a następnie na piękną malinową fryzurę. Uzyskujemy ją z malin przekrojonych na pół. Skoro Grecja to upięcie w kok jest jedyną opcją!

6. Greczynkę ubieramy „po grecku” w sukienkę z awokado i dajemy jej korale z borówek. Z dbałości o szczegóły możemy „udoskonalić” naszą malinową kobietę wstążką we włosach z jajka i awokado. Ja dorzuciłam jej jeszcze trochę „rzęs”, bo tych, jak wiadomo, u kobiety nigdy za wiele i tak nasza przedstawicielka Hellady gotowa!

Smacznego!

Pomysł, wykonanie i zdjęcia: Andżelika Piechowiak