Pani Wiosna

Za oknem pięknie i kolorowo, niech więc i na talerzu tak wyglądają nasze zdrowe przekąski. Dziś Pani Wiosna. Potrzebujemy: ser żółty, rzodkiewka, czarna oliwka, zielone oliwki, czerwona, zielona i żółta papryka

1.Wycinamy twarz z sera. Z połowy rzodkiewek wykonujemy podstawę oczu, źrenice wycinamy z połówek czarnych oliwek. Żeby oko wyglądało naturalnie, dodajemy błysk światła z malutkiego paseczka sera umieszczonego na źrenicy

2. Z czarnych oliwek wycinamy zarys dolnej krawędzi oka, rzęsy i brwi. Dodajemy tradycyjnie nasz malutki nosek z dwóch kropek z czarnej oliwki, usta z rzodkiewki ( kawałek przecięty na pół, co daje wrażenie pięknego uśmiechu), na koniec rumieńce na policzkach z kółek wyciętych z czerwonej papryki

3. Czas na bujne wiosenne włosy- zaczynamy od pierwszej warstwy ułożonej z połówek zielonych oliwek, następnie rodzaj wiosennego wieńca zdobiącego głowę wykonujemy z pociętej w paski papryki we wszystkich kolorach – zielonym, czerwonym i żółtym.

4. Z żółtego sera wycinamy tors naszej postaci i dodajemy tunikę z żółtej papryki figlarnie przerzuconą przez jedno ramię i gotowe!

Pomysł, wykonanie i zdjęcia: Andżelika Piechowiak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *