Figlarna Rybka

Dzisiaj przygotujemy figlarną ogórkowo- marchewkową rybkę.

Potrzebne będą: chleb tostowy, ser żółty, ogórek małosolny, marchewka, rzodkiewka, czarna oliwka, szczypiorek, pietruszka.

1. Zaczynamy od kromki chleba, najlepiej w kwadratowym kształcie, żebyśmy mogli stworzyć z niej tułów naszej ryby. Smarujemy np. kozim serkiem lub masłem ( wybierzcie co lubicie), kładziemy na to plasterek żółtego sera i podstawa gotowa.

 2. Obieramy świeżą marchewkę, z której będziemy wycinać różne kształty- zaczynamy od wyrazistych rybich ust.

3. Następnie kroimy ogórek w plasterki. Ja wybrałam małosolny, ale może być  konserwowy, kiszony lub świeży, choć w przypadku ostatniego należy pamiętać, żeby plastry nie były zbyt wielkie, mniejsze lepiej prezentują się jako rybie łuski. Układamy plasterki na tułowiu naszej rybki.

4. Następnie poświęćmy chwilę na rybie oko. Najpierw kółko z pomidora, lub z tego co macie pod ręką, byleby tylko było kolorowo, potem mniejsze kółeczko z czarnej oliwki i na koniec źrenica, czyli małe kółko z marchewki. Do tego dorzućmy fantazyjne rzęsy np. z pietruszki i już rybka spogląda na nas wesoło.

5. Czas na płetwy i ogon. Kroimy marchewkę wzdłuż na cienkie plastry i wycinamy niczym w łowickiej wycinance postrzępione płetwy i rybi ogon. Tu możecie dać upust waszej kreatywności, im więcej fantazji, tym lepiej.

6. Na koniec dodajemy trochę szczypiorku do płetw i ogona, żeby wzbogacić i nasze dzieło i smak tej fantazyjnej kanapki. Ja nie mogłam się oprzeć i dodałam jeszcze trzy malutkie kawałki szczypiorku do rybiego oka w ramach dolnych rzęs, ale to już drobiazgi, z którymi możecie poszaleć według własnego uznania i wyobraźni, dzieci na pewno docenią każdy przejaw takiej twórczości własnej?

Śniadaniowa rybka gotowa, czas realizacji ok. 15 minut, zabawy co nie miara. Smacznego!!!

Pomysł, wykonanie i zdjęcia: Andżelika Piechowiak