Pan Pudel

Jeśli Wasze dziecko również należy do klubu „parówkożerców” ta propozycja śniadaniowa na pewno przypadnie mu do gustu.

Składniki: parówki, ser żołty, awokado, pomidor, czarna oliwka, pietruszka.

1. Z plastra sera musimy wykroić dość nieregularny kształt odrobinę zbliżony do trójkąta, czyli głowę naszego Pana Pudla.

2. Gotujemy dwie parówki, kroimy w plastry i układamy w kształt włochatych uszu i pięknej fryzury.

3. Z awokado wycinamy pyszczek pudla- dwa kołka na które kładziemy kółko z czarnej oliwki, czyli psi nos. Awokado wykorzystujemy również do wykonania oczu. Żeby spojrzenie było głębokie i prawdziwe dodajemy źrenice- czarna oliwka plus mała „kropka” z sera. Oliwki dodatkowo posłużą nam do wykonania rzęs i uroczych zmarszczek na psim nochalu, a także zawadiackich wąsików.

4. Jak na prawdziwego eleganckiego pudla przystało należy mu się muszka z pomidora w grochy z sera i filuterna pomidorowa kokardka. To warzywo sprawdzi się też wyśmienicie w roli psiego języka.

5. Na koniec dla ozdoby kładziemy obok naszego szanownego psa gałązki pietruszki i proszę – Pan Pudel w pełnej krasie poleca się na śniadanie małym „parówkożercom”. 

Opracowanie: Andżelika Piechowiak