Chrupanie wzmacnia procesy myślowe

Droga Tygryskowa Rodzinko!

Dziś chciałem poruszyć bardzo ważny temat, jakim jest dieta, która pomocna jest w nauce. Nasz Tygryskowy wzrost, sprawność intelektualna, stan zdrowia i samopoczucie w dużym stopniu zależą od sposobu odżywiania. Organizmy dzieci i młodzieży rozwijają się bardzo intensywnie i potrzebują wielu składników odżywczych. Jest to także czas, kiedy kształtują się u nich nawyki żywieniowe, będące podstawą stylu żywienia w wieku dorosłym. Od sposobu żywienia i jakości diety zależy także zapadalność na różne choroby. Warto zatem pomóc dziecku kształtować nawyki w zdrowym kierunku już teraz. Wprowadzenie do domowego sposobu odżywiania kilku zdrowych zasad, ułatwi rodzicom i dziecku jeść zdrowiej.

“Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia” – to jedno z najczęstszych zaleceń żywieniowych. Jednak, jak pokazuje raport Akademii Żywienia (2020), aż 30% uczniów nie spożywa go codziennie. Jedzenie śniadań zostało w znacznym stopniu powiązane z lepszymi wynikami w nauce (Mahoney 2005). Powinno być one początkiem cyklu regularnych  posiłków w ciągu dnia. To dzięki nim człowiek jest w stanie utrzymać dobrą koncentrację i energię przez cały dzień. Jedzenie śniadań i regularnych posiłków zmniejsza także ryzyko nadmiernej masy ciała.

Warzywa i owoce to naturalne bomby i źródła witamin, cukrów, błonnika i flawonoidów. Te ostatnie to związki bioaktywne, które działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, wzmacniają naturalną odporność organizmu oraz jak wykazały badania poprawiają zdolności skupienia się i przyswajania informacji (How, 2010). Warto uwzględniać dodatek warzyw i owoców (zwłaszcza tych ciemnych np.borówek) w codziennej diecie dziecka.

Drobne przekąski w diecie dziecka i nastolatka wydają się być nieuniknione. Nawet jeśli nie dzieje się to na oczach rodziców, to jak pokazuje wyżej wspomniany raport, aż 40% uczniów podjada między posiłkami. Niemal 60% stanowią słodycze, a nieco poniżej połowy – słone przekąski. Te rodzaje przekąsek i posiłków odpowiadają coraz częściej pojawiającą się u dzieci nadwagę, kamicę nerkową i cukrzycę typu 2. Warto zatem urozmaicić dietę w bardziej przemyślane produkty tj. warzywa, owoce, naturalne chrupki kukurydziane czy orzechy i podawać je po, a nie przed głównymi posiłkami.

Wzbogacą one dietę w błonnik, zdrowe tłuszcze i witaminy. Co ciekawe jedno z badań wykazało, że zdolności uczenia się i pamięci są lepsze przy tzw.”diecie twardej” w porównaniu do “diety miękkiej, papkowatej” (Stangl, 2009). Dlatego znacznie lepszym niż klasyczne słodycze i słone przekąski, będą twarde warzywa np.marchewka, owoce np.jabłko, chrupki kukurydziane i orzechy.

Woda nie zawiera cukru ani kalorii, spełnia w organizmie wiele funkcji: pomaga w trawieniu, zapobiega zaparciom,reguluje temperaturę organizmu oraz nawadnia organizm. Prawidłowe nawadnianie z kolei, zapewnia m.in. właściwą koncentrację i wydajność mózgu (Fadda, 2012). Warto pić wodę przez cały dzień małymi porcjami.

Aby te wszystkie, drobne acz ważne elementy stylu życia mogły być zrealizowane, warto spojrzeć w pierwszej kolejności na siebie. Obserwować swoje zachowania żywieniowe, które przenoszone na dziecko kształtują u niego nawyki. Jeśli chcesz, aby dziecko realizowało Twoje zalecenia, sam powinieneś je wprowadzić w życie. Dzieci uczą się przez obserwację.

Pamiętajcie, warto chrupać! A nie od dziś wiadomo, że….
Tygryski chrupią bardziej!